ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ, ΑΝΟΙΚΤΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ Ε.Ρ.Τ.

Πρόταση διεξόδου για το θέμα της ΕΡΤ παρουσίασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνέντευξη Τύπου στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Παράλληλα επανέλαβαν την έκκλησή τους να μη ζητηθεί εισαγγελική παραγγελία για εκκένωση του ραδιομεγάρου. Πρότειναν μεταξύ άλλων να αναγνωριστεί επίσημα το εγχείρημα των εργαζομένων ως Κοινωνική Επιχείρηση υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών, στις συχνότητες που εγκαταλείπονται από τη Δ.Τ.. Ζήτησαν να υπάρχουν συγκεκριμένες διασφαλίσεις διαφάνειας, ανεξαρτησίας, κοινωνικής συμμετοχής και πρόβλεψη για τους εργαζομένους, αναλογική κατανομή εγκαταστάσεων, εξοπλισμού και πόρων με τη Δ.Τ.

Αφού προηγήθηκε συζήτηση με τους εργαζομένους, έγινε η παρουσίαση της πρότασης από τους Μιχάλη Τρεμόπουλο, Κώστα Διάκο και Γιάννη Παρασκευόπουλο και ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον Νίκο Γαλανό, πρόεδρο της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, τον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Γιώργο Γιουκάκη και τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, την εκπρόσωπο των δημοσιογράφων της τηλεόρασης της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα κ.ά. ενώ μήνυμα έστειλε και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης.

Η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων προβλέπει μετεξέλιξη του τωρινού εγχειρήματος της «ανοικτής ΕΡΤ» σε αναγνωρισμένο ραδιοτηλεοπτικό φορέα παράλληλης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης:

  • Ο νέος φορέας θα εκπέμπει στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες που εγκαταλείπονται από το κυβερνητικό εγχείρημα.
  • Θα λειτουργεί ως Κοινωνική Επιχείρηση με βάση τους εργαζομένους και θα βρίσκεται εκτός δημόσιου τομέα ώστε να μην εμπλέκεται στις συμφωνίες με τους δανειστές για απολύσεις.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας θα διασφαλίζεται από τη συμμετοχή της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, υπό την αιγίδα της οποίας και θα λειτουργεί.
  • Αντιπροσωπευτική συνέλευση θεσμικών και κοινωνικών φορέων θα διασφαλίζει κοινωνική συμμετοχή, διαφάνεια και ανεξαρτησία.
  • Εγκαταστάσεις, υποδομές και έσοδα από το ραδιοτηλεοπτικό τέλος, κατανέμονται αναλογικά μεταξύ του νέου φορέα και της ΝΕΡΙΤ, όταν και αν αυτή συσταθεί νόμιμα. Πρόβλεψη για τη διαχείριση όλων των υποδομών της ΕΡΤ ως δημόσιας περιουσίας.
  • Διασφαλίσεις προτείνονται για τα Μουσικά Σύνολα και το Αρχείο.
  • Το εγχείρημα θα είναι ανοικτό σε όλους τους εργαζομένους της ΕΡΤ, όσοι δεν επιλέξουν την ένταξή τους στη ΔΤ.
  • Οι εργαζόμενοι επιλέγουν ατομικά σε ποιόν από τους δύο φορείς θα εργαστούν.

Η πρόταση κατατίθεται σε συνέχεια προηγούμενων πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων, με τελευταία τη χθεσινή ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν για τη δημοσιονομική επιβάρυνση από το κλείσιμο της ΕΡΤ.

«Θα μπουν τα ΜΑΤ μετά από εισαγγελική παρέμβαση ή θα βρεθεί μία λύση που να αρμόζει σε μια δημοκρατική πολιτεία;» αναρωτήθηκε ο συντονιστής της ΕΓ των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, τονίζοντας ότι οι πολίτες βιώνουν πλέον μια υποβαθμισμένη ενημέρωση ενώ «στόχος όλων θα έπρεπε να είναι μια δημόσια τηλεόραση, χωρίς την απειλή εισαγγελικής παρέμβασης, με σεβασμό στη δημοκρατία και το διάλογο. Εμείς είμαστε ένας χώρος που δεν παρακολουθεί απλά και διαπιστώνει τα προβλήματα αλλά προτείνει λύσεις. Και γι' αυτό καταθέτουμε μια συγκεκριμένη, ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση». Όπως τόνισε, προέχει η σοβαρή συζήτηση με τους εργαζομένους. Κάλεσε δε τους βουλευτές να καταψηφίσουν τη σχετική τροπολογία και σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τη δημοκρατική διαδικασία και το διάλογο και όχι να καταφύγει σε εισαγγελική παραγγελία για την εκκένωση της ΕΡΤ.

«Θέλουμε η ΕΡΤ να ξαναπιάσει το νήμα που κόπηκε με το κλείσιμό της, αλλά χωρίς τις παθογένειες που της φόρτωναν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις», τόνισε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, από την ομάδα εργασίας των Οικολόγων Πράσινων που σχεδίασε την πρόταση. «Πολυφωνία και δημόσια ενημέρωση αποτελούν για μας βασικά δημόσια αγαθά, και το πείραμα της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ του τελευταίου 4μήνου αξίζει να βρει θεσμική κατοχύρωση και να αποτελέσει τη βάση για μια παράλληλη ΕΡΤ, ανοικτή και κοινωνική. Η πρόταση μας έρχεται να συνδεθεί με το πάγιο ενδιαφέρον των Πράσινων για τις περιφέρειες αλλά και για την Κοινωνική Οικονομία, ως τρίτο, μη κερδοσκοπικό τομέα. Θα επιδιώξουμε άμεσα έναν ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο για την περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης και για τα επόμενα βήματα. Ξέρουμε ότι η πρότασή μας δύσκολα θα ενθουσιάσει την κυβέρνηση: πρέπει όμως και αυτή να προσφέρει διέξοδο στους εργαζομένους, εφόσον θέλει το ραδιομέγαρο, αλλά και να αντισταθμίσει το ιδιωτικό μονοπώλιο της DIGEA που δημιούργησε με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ λίγο πριν το σχετικό διαγωνισμό».

Στη δυνατότητα συμμετοχής των πολιτών και στο ρόλο των Περιφερειών στη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Κώστας Διάκος. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, θα δοθεί έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, σε θέματα που δεν προβάλλονται κεντρικά και θα δοθεί βήμα στον πολίτη. «Είναι μια πρόταση με ριζοσπαστισμό, μια πρόταση για το σήμερα», κατέληξε.

«Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα», χαρακτήρισε την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων ο Νίκος Γαλανός, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης του ΔΣ της ΕΝΠΕ. «Ειδικά, το δίκτυο των περιφερειακών σταθμών της ΕΡΑ μπορεί άμεσα και ρεαλιστικά να λειτουργήσει με τη στήριξη των εκλεγμένων Περιφερειών, που δεν έχουν χρέη. Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, που πρέπει να καλυφθεί, καθώς τα περιφερειακά ραδιόφωνα ήταν πυρήνας επικοινωνίας με τους πολίτες».

Σε μήνυμά του ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης, που έχει θητεία στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στην άποψή του για μια αυτοδιαχειριζόμενη αποκεντρωμένη ΕΡΤ και σημείωσε ότι αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται στην Ελβετία και άλλες χώρες, όπου οι Περιφέρειες έχουν ρόλο στη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης αναφέρθηκε στον αντιδημοκρατικό τρόπο κλεισίματος της ΕΡΤ και τόνισε ότι «κάθε πρόταση που μπορεί να συμβάλει στη λύση του προβλήματος για μία αντικειμενική πληροφόρηση είναι ευπρόσδεκτη. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είμαστε ανοικτοί σε έναν ουσιαστικό διάλογο και είμαστε εδώ για να συνδράμουμε και στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ηνία της οποίας θα βρίσκεται η χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου του 2014».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιουκάκης, επεσήμανε ότι η πρόταση των Οικολόγων Πράσινων είναι μια προωθητική πρόταση που μιλάει και για την περιφερειακή ΕΡΤ. «Η καρδιά της ενημέρωσης στη χώρα χτυπάει σε 25 πόλεις και κάθε τοπικός σταθμός βρίσκεται στο επίκεντρο της τοπικής κοινωνικής και πολιτικής ζωής», σημείωσε.

Η εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της τηλεόρασης της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση των Οικολόγων Πράσινων και επεσήμανε την ανάγκη εξειδίκευσής της, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και να έχει και οικονομική βιωσιμότητα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γιώργος Δημαράς έδωσε έμφαση στο ρόλο των Περιφερειών στη στήριξη αντίστοιχων εγχειρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: