ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Συναντήσεις του Νίκου Χρυσόγελου κατά την περιοδεία του στην Κρήτη

Ο Νίκος Χρυσόγελος με τον
αντιπεριφερειάρχη Χανίων
κ. Απόστολο Βουλγαράκη
Το Ηράκλειο, τα Χανιά και την Κίσσαμο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το διάστημα 2-6 Απριλίου στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την κοινωνική οικονομία αλλά και για επαφές και συζητήσεις με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον αντιπεριφερειάρχη  περιφερειακής ενότητας Χανίων, το Επιμελητήριο Χανίων, εκπροσώπους του νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου, το δήμαρχο και αντιδημάρχους Χανίων, το Δήμαρχο, αντιδημάρχους, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κισάμου και στελέχη της εκπαίδευσης, καθώς και με εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.


Συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και προτάσεις που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, μπορούν να αναζωογονήσουν την οικονομία και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στο πλαίσιο ενός νέου, κοινωνικά υπεύθυνου και πράσινου αναπτυξιακού προτύπου στην Κρήτη.

O Νίκος Χρυσόγελος και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων Χανίων συναντήθηκαν επίσης, με ενεργούς πολίτες αλλά και με ομάδες φοιτητών και νέους στα Χανιά που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν σε κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις (διαχείριση απορριμμάτων, προστασία και διαχείριση νερών και φυσικών πόρων, δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνική οικονομία). Συζήτησαν μαζί τους εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με δημιουργικό τρόπο. Είναι γεγονός ότι οι νέοι επιζητούν ενεργή συμμετοχή σε πολιτικές που θα διαμορφώσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον, θα οδηγούν σε μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, βιώσιμες μορφές οικονομίας καθώς και τη συμμετοχική δημοκρατία. Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν στο όνομα της κοινωνίας χωρίς την κοινωνία.

Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης οι Οικολόγοι Πράσινοι με απόφαση του συνεδρίου τους το Δεκέμβριο 2012 αποφάσισαν να απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους για να διαμορφώσουν ένα ανοικτό, νεανικό, μαζικό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα που θα συμβάλλει σε βαθιές αλλαγές στην κοινωνία και την πολιτική.

Η ανοικτή πρόσκληση ήδη βρίσκει σημαντική ανταπόκριση εν όψει και του συνεδρίου επανεκκίνησης των Οικολόγων Πράσινων, ιδιαίτερα μεταξύ νέων ανθρώπων από όλη τη χώρα με ενεργή κοινωνική και πολιτική δράση.

Συμμετοχή σε εκδηλώσεις για την Κοινωνική Οικονομία
Στο Ηράκλειο και στα Χανιά ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία και το ρόλο της την εποχή της κρίσης, καθώς και σε προβολές της ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Εναλλακτική λύση”, μια συμπαραγωγή του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Διοργανωτής της εκδήλωσης στο Ηράκλειο ήταν η “Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κοινωνική Οικονομία”, ενώ στα Χανιά, οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων.

Διαβάστε αναλυτικά για τις συναντήσεις του Νίκου Χρυσόγελου:

Συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης
Κατά την επίσκεψή του στο Ηράκλειο, ο Νίκος Χρυσόγελος συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ Αρναουτάκη, με τον οποίο συζήτησαν τόσο θέματα κοινωνικής οικονομίας και τοπικής οικονομίας όσο και της προετοιμασίας των περιφερειών για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος ενημέρωσε για τις θέσεις που έχει υποστηρίξει για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν τα σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης μέσα από συμμετοχικό τρόπο, με ουσιαστική συμμετοχή στο διάλογο των τοπικών φορέων, της κοινωνίας των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, ώστε να διαμορφωθεί από την περιφέρεια προς το κέντρο το σχέδιο που θα πρέπει να συμφωνήσει η χώρα με την Κομισιόν για τις προτεραιότητες και τις κατευθύνσεις του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού από τα 5 βασικά Διαρθρωτικά – Επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων 
Στη συνάντηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου και των στελεχών των στελεχών του κόμματος στα Χανιά, Βαγγέλη Κατσανεβάκη και Σεραφείμ Κανδύλα, με τον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη, αντηλλάγησαν απόψεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από το ξεκίνημά της η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για την ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών και προτάσεων για τις αλλαγές που απαιτούνται τόσο στο θεσμικό επίπεδο όσο και στην οργάνωση της Περιφέρειας, τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τον συμμετοχικό σχεδιασμό των πολιτικών. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και ως Περιφερειακός Σύμβουλος Ν Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο, τόνισε τον σημαντικό ρόλο της συμμετοχικής διαβούλευσης στην προετοιμασία των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης, ιδιαίτερα εν όψει της προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στο αίτημα για δημιουργία σε κάθε περιφερειακή ενότητα της Κρήτης σωστά στελεχωμένων Γραφείων Περιβάλλοντος αλλά και Χωροταξίας, για ολοκλήρωση του κτηματολογίου, δασολογίου και του χωροταξικού σχεδιασμού, συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού. Η εμπειρία από τη λειτουργία ως τώρα, οδηγεί στην ανάγκη γιαοργάνωση σε νέα βάση της Περιφέρειας, ώστε να παίξει τον ρόλο που της αντιστοιχεί στα θέματα του περιφερειακού σχεδιασμού με σφαιρικό τρόπο αλλά και σε κάθε τομέα που είναι σημαντικός για τους πολίτες.

Συνάντηση με το Επιμελητήριο Χανίων
Στα Χανιά, ο Νίκος Χρυσόγελος και το στέλεχος των ΟΠ Χανίων Βαγγέλης Κατσανεβάκης συναντήθηκαν, στις 4 Απριλίου, με τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Χανίων, Ιωάννη Μαργαρώνη, πρόεδρο, Χαιρετάκη Μιχάλη, β' αντιπρόεδρο,και Γιάννη Στριλιγκά, οικονομικό επόπτη, με τους οποίους συζήτησαν θέματα αναζωογόνησης της οικονομίας μέσα από τις ευκαιρίες που προσφέρει η πράσινη οικονομία, η βιο-οικονομία καθώς και η κοινωνική οικονομία σε τομείς όπως η ανανεώσιμη ενέργεια, η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση, η καινοτομία. Κοινή ήταν και η διαπίστωση ότι απαιτείται να ολοκληρωθεί άμεσα ο χωροταξικός σχεδιασμός καθώς και η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, να διαμορφωθεί σαφές θεσμικό πλαίσιο που θα προσελκύει υπεύθυνες επενδύσεις που θα ωφελούν και την οικονομία, και την κοινωνία και το περιβάλλον. Είναι σε βάρος της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, η απορρύθμιση της περιβαλλοντικής πολιτικής και η προσέλκυση επενδύσεων που θα βασίζονται σε ξεπερασμένα μοντέλα που θυμίζουν την δεκαετία του '50 και '60. Στα θέματα του ενεργειακού σχεδιασμού, η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, λόγω της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης αλλά και για λόγους οικονομικούς και δημοσιονομικούς πρέπει να οδηγήσει σε σωστή αξιοποίηση των διαφορετικών μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τη συμμετοχή όμως των τοπικών κοινωνιών και με τρόπο συμβατό με το περιβάλλον. Σε κάθε επένδυση είναι σημαντικό να συμμετέχουν και να επωφελούνται οι τοπικές κοινωνίες είτε μέσω συνεργατικών – συνεταιριστικών σχημάτων, είτε μέσω συνεργασιών με Μικρο και Μεσαίες Επιχειρήσεις. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά συστήματα πρέπει να εγκαθίστανται – ακόμα και αν οι αποδόσεις είναι κάπως μικρότερες – σε περιοχές όπου υπάρχει ήδη ανθρώπινη δραστηριότητα, αντί να εξοστρακίζονται σε παρθένες ακόμα περιοχές και στις βουνοκορφές. Η περιφέρεια χρειάζεται να ολοκληρώσει το σχεδιασμό και να διαμορφωθεί ένα νέο ευνοϊκό για τις τοπικές κοινωνίες πλαίσιο για επενδύσεις κυρίως των πολιτών, των ΜΜΕ και των συνεργατικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων αξιοποίησης των διαφορετικών μορφών ανανεώσιμης ενέργειας. Συζητήθηκαν ακόμα οι ευκαιρίες που υπάρχουν για απασχόληση και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε τομείς όπως η οικολογική γεωργία, η πράσινη παραγωγή προϊόντων με καλλιέργεια ανανεώσιμων φυσικών πόρων σε διάφορους τομείς (βιο-χρώματα, βιο-φάρμακα, αιθέρια έλαια, τρόφιμα, βιο-ενέργεια από υπολείμματα βιομάζας κ.ά). Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία κι αλληλοενημέρωση σε θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Συνάντηση με το νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου
Στο Καστέλλι Κισάμου oΝίκος Χρυσόγελος συναντήθηκε, την Παρασκευή 5 Απριλίου, με εκπροσώπους του νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου,, τον Γιώργο Ανουσάκη, πρόεδρο, τον Χαιρετάκη Μιχάλη, αντιπρόεδρο, τον Βερυκάκη Νικόλαο, Γεν. Γραμματέα, τον Πατεράκη Βαγγέλη, έφορο δημοσίων σχέσεων και τον Περαθωράκη Ιωάννη, αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα. Τα μέλη του ΔΣ παρουσίασαν τις προτεραιότητες ενός συλλόγου στον οποίο δραστηριοποιούνται κατά βάση νέοι άνθρωποι. Συζητήθηκαν οι δημιουργικές πρωτοβουλίες του νέου Εμπορικού Συλλόγου Κισάμου τόσο στο πεδίο της οικονομίας όσο και του εθελοντισμού και του περιβάλλοντος. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε την ανάγκη συμμετοχικού σχεδιασμού της περιφερειακής ανάπτυξης και εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου για αναζωογόνηση του ιστορικού κέντρου Κισάμου μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αισθητικής, παραγωγικής, οικολογικής κι ενεργειακής αναβάθμισης. Σε αυτό συμβάλει Ομάδα εργασίας με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα ενταχθεί στις προτάσεις της Περιφέρειας για την επόμενη περίοδο 2014-2020 αλλά και εθελοντικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών και πολιτών με στόχο να δημιουργήσουν ένα χώρο συνάντησης της οικονομίας, του πολιτισμού, του περιβάλλοντος αλλά και να αυξηθεί η απασχόληση. Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε, επίσης, συνεργασία για τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα “νέοι κι επιχειρηματικότητα”, “δημιουργικότητα για διέξοδο από την κρίση” κα.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Χανίων
Στη συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου και του Βαγγέλη Κατσανεβάκη ,στελέχους των Οικολόγων Πράσινων με τον Δήμαρχο Χανιών Σκουλάκη, το Σάββατο 6 Απριλίου, συζητήθηκαν τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης, η κατάρρευση των οικονομικών της αυτοδιοίκησης (και στα Χανιά), η ανάγκη αλλαγών στον Καλλικράτη αλλά και αναδιοργάνωσης της αυτοδιοίκησης ώστε να καλύψει το κενό που αφήνει η κατάρρευση του κεντρικού κράτους και η διάλυση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας.

Συζητήθηκαν επίσης προτεραιότητες που θα μπορούσε να αναδείξει ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο του προγραμματισμού για τα 5 βασικά Διαρθρωτικά – Επενδυτικά Ευρωπαϊκά Ταμεία (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ταμείο Συνοχής, Ευρωπαϊκό Ταμείο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο). Έγινε επίσης ουσιαστική συζήτηση για προβλήματα του δήμου (οικονομική βιωσιμότητα, αποτελεσματική οργάνωση υπηρεσιών, κτίρια που δεν χρησιμοποιούνται κα). Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να διοργανωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου και με την συνεργασία όλων των επαγγελματικών, κοινωνικών φορέων των Χανίων μια ουσιαστική διαβούλευση για να διαμορφωθεί ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση με ενεργό ρόλο των διαφόρων φορέων. Την πρόταση αυτή είχε εξάλλου καταθέσει και σε όλους τους φορείς με τους οποίους συναντήθηκε στην διάρκεια της επίσκεψής του στα Χανιά.

Συνάντηση με Δήμο Κισάμου
Ο Νίκος Χρυσόγελος μαζί με στελέχη των Οικολόγων Πράσινων συναντήθηκε την Παρασκευή 5 Απριλίου με τον Δήμο Κισάμου, με τον Δήμαρχο Κισάμου, Μυλωνάκη Γιώργη, τους Αντιδημάρχους Κουμάκη και Μουντάκη,, τον Πρόεδρο του ΔΣ Πιτσιγαυδάκη Χαραλάμπη, τον επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης Κωστή Κουκουράκη,, τον καθηγητή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βερναδάκη Νίκο. Στην συνάντηση από τους Οικολόγους Πράσινους Χανίων συμμετείχαν οι Μιχάλης Μπονατάκης, Σεραφείμ Κανδύλας και Γιώργος Τσέκος. Συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, ιδιαίτερα σε σχέση με την διακίνηση των προϊόντων τους ή την μεγάλη καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ από το κράτος προς τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Κοινή είναι η διαπίστωση για την μεγάλη περιβαλλοντική αξία της περιοχής που διαθέτει σημαντικές φυσικές περιοχές αλλά και σημαντικές δυνατότητες για ποιοτικά και οικολογικά προϊόντα, και την ανάγκη να προστατευθεί και να γίνει σωστή διαχείριση αυτού του πλούτου μακροχρόνια. Συζητήθηκαν επίσης οι σημαντικές πρωτοβουλίες του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας καθώς και ο ρόλος της τυπικής αλλά και μη-τυπικής δια βίου μάθησης ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε εκπαίδευση και μεταφορά εμπειριών σε τομείς όπως η γεωργία, η δημιουργία συνεργατικών επιχειρήσεων, η δικτύωση παραγωγών – καταναλωτών κα. Εκτενής ήταν οι συζήτηση και για αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο που λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις, πολύ περισσότερο όταν σήμερα το κεντρικό κράτος είτε στέκεται με αντιδραστικό τρόπο απέναντι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών ή προσπαθεί να επιβάλλει επιλογές που δεν συνάδουν με τα χαρακτηριστικά της περιοχής και τις προτεραιότητες της κοινωνίας (πχ λατομεία γύψου στην περιοχή Natura, μη υλοποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης λόγω της πίεσης κοντόφθαλμων οικονομικών συμφερόντων). Στη συζήτηση επισημάνθηκε η ανάγκη νέων λύσεων σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι παραγωγοί πχ στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων, την σύνδεση του τουρισμού με την κατανάλωση τοπικών, πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων, καθορισμό αντοχών κάθε οικολογικής περιοχής, εργαλεία για ίδιους πόρους ώστε να γίνεται σωστή περιβαλλοντική διαχείριση) κα.

Συνάντηση με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και τα στελέχη Φώτης Ποντικάκης, Βαγγέλης Κατσανεβάκης και Σεραφείμ Κανδύλας συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς Μπαρνιά Αντώνιο, Δασολόγο, Συντονιστής Φορέα Διαχείρισης, Μιχελογιάννη Δημήτριο, Μέλος Δ.Σ., εκπρόσωπο Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κι Αρνέλλο Ιωάννη, Μέλος Δ.Σ., εκπρόσωπο Μ.Κ.Ο.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα του φορέα (λειτουργικά, προσδιορισμός του ρόλου του όχι μόνο σε γνωμοδοτικό επίπεδο, μεγάλη επικέντρωση σε γραφειοκρατικά θέματα λόγω προκηρύξεων έργων κα) αλλά και η ασάφεια για το ρόλο των φορέων διαχείρισης, τη δυσκολία συντονισμού διαφορετικών υπηρεσιών αλλά και την προοπτική συνέχισης της χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων μετά το τέλος 2015 μια και δεν έχει γίνει ακόμα κάποια πρόβλεψη. Ένα από τα ειδικά προβλήματα είναι επίσης το γεγονός ότι στις προκηρύξεις για θέσεις εργαζομένων στο Φορέα δεν μετράει η σχετική προϋπηρεσία – εμπειρία. Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων επισήμανε ότι ένας φορέας διαχείρισης φυσικής περιοχής πρέπει να αναλαμβάνει το ρόλο ενός δυναμικού οργανισμού που μπορεί να συμβάλει στην επεξεργασία προτάσεων και κατευθύνσεων μιας νέας δυναμικής περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προστασίας και διαχείρισης των φυσικών περιοχών, της πιστοποίησης και ανάδειξης τοπικών προϊόντων κα. Στην συζήτηση τέθηκε και ο προβληματισμός για το ποιο είναι το πιο κατάλληλο μοντέλο διαχείρισης για φυσικές περιοχές κάτι που πρέπει να συζητιέται με τους ενδιαφερόμενους – τοπικούς φορείς και τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: