ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Συζήτηση για την κτηνοτροφία στη Λέσβο

Σημαντικά συμπεράσματα και προτάσεις για τη κτηνοτροφία στη Λέσβο εξήχθησαν από τη συζήτηση που οργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με θέμα «Η θέση και το μέλλον των κτηνοτρόφων της Λέσβου στη σημερινή συγκυρία. Θέσεις, προτάσεις και καλές πρακτικές» στην Αγ. Παρασκευή το περασμένο Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κώστας Καράτζης προέδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηρακλείου και ο Νίκος Γαγγιολάκης, συντονιστής της ομάδας αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων και μέλος των Οικολόγων Πράσινων στο Ηράκλειο.

Οι προσκεκλημένοι ομιλητές έδωσαν το στίγμα τους για την κατάσταση που επικρατεί στην κτηνοτροφία στην Ελλάδα αλλά και στο νησί μας. Ο αντιδήμαρχος Λέσβου Γ. Τσακίρης, με την μεγάλη εμπειρία του στο θέμα, σκιαγράφησε τα προβλήματα και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον κλάδο μέσα στην κρίση, ενώ ο επικ. καθηγητής του Παν Αιγαίου Θαν. Κίζος τόνισε την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής με την χρήση εναλλακτικών βοσκότοπων (πχ ελαιώνες) αλλά και την αύξηση της τιμής του γάλακτος από τη μείωση της εξάρτησης των κτηνοτρόφων από τους μεγάλο-τυροκόμους. Ο γεωτεχνικός Γ. Ψύλλος παρουσίασε την πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη του για την ίδρυση ενός συνεταιριστικού τυροκομείου στη Λέσβο, με τη χωροθέτηση του αλλά και χρήσιμα οικονομικά στοιχεία για την χαμηλότατη τιμή του γάλακτος που απολαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι στη Λέσβο (ενδεικτικά αναφέρεται ότι για το 2008 η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στη Λέσβο ήταν κατά 16,38 λεπτά μικρότερη από την τιμή στο νομό Ιωαννίνων και κατά 17,7 λεπτά μικρότερη από τη τιμή στη Σάμο!).



Ο συντονιστής της ομάδας αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων Ν. Γαγγιολάκης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων σε μια κατεύθυνση κοινωνικής οικονομίας, στηρίζοντας τους μικρούς παραγωγούς και το καταναλωτικό κίνημα, με στόχο ποιοτικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα για τους πολίτες αλλά και ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών στην επαρχία. Τέλος εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση του κ. Κώστα Καράτζη, προέδρου των Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ηρακλείου, που παρουσίασε την προσπάθεια που έχει γίνει για την αυτό-οργάνωση των κτηνοτρόφων, πουλώντας οι ίδιοι τα προϊόντα τους στους εμπόρους, πετυχαίνοντας πολύ καλύτερες τιμές για τα μέλη τους. Επιπρόσθετα οι 98 συμμετέχοντες κτηνοτρόφοι οργανώνονται, πιστοποιώντας οι ίδιοι το παραγόμενο προϊόν τους ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τι τρώει και από ποιον παραγωγό την κάθε στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στην αγορά και με την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους είναι όλοι κερδισμένοι.

Η κτηνοτροφία είναι μια δραστηριότητα συνυφασμένη με την παράδοση των νησιών μας και η κατάρρευση του κτηνοτροφικού τομέα και η συνεχής απώλεια εισοδήματος για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς αναδεικνύουν την αποτυχία του πελατειακού συστήματος, με τις άκαρπες επιχορηγήσεις, που οδηγούν στη νέκρωση και αποχαύνωση του αγροτικού κόσμου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι βάζουν ένα σπόρο στη δημόσια συζήτηση για το θέμα και καταθέτουν την πρόταση τους για το αγροτικό ζήτημα, ζητώντας από τους ίδιους αγρότες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία για σημαντικές αλλαγές στην πολιτική για τον αγροτικό τομέα και την ύπαιθρο συνολικότερα, με διαφοροποίηση των σημερινών οργανωτικών συνεργασιών των αγροτών, μακριά από τους κομματοκεντρικούς και χρεοκοπημένους αγροτικούς συνεταιρισμούς του παρελθόντος. Να σταματήσουμε λοιπόν να περιμένουμε πολιτικούς-σωτήρες και τη Βασιλεία των ουρανών για να δράσουμε μόνοι μας. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: