ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Οι νέοι ΠΡΕΠΕΙ να έχουν λόγο


Ψήφος στα 16!

Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η αφορμή για τη μεγαλύτερη εξέγερση της μεταπολίτευσης. Μαθητές και νέοι σε όλη τη χώρα αυτοοργανώνονται και διαδηλώνουν ασκώντας κριτική σε μια κοινωνία που αφήνει όργανα της πολιτείας να σκοτώνουν αλλά κυρίως διαμορφώνει για αυτούς ένα μη βιώσιμο μέλλον χωρίς τη γνώμη τους.

Ποτέ άλλοτε μια γενιά ανθρώπων δεν ήταν τόσο αδικημένη όσο η σημερινή. Κεντρικές πολιτικές ρίχνουν τα βάρη της σημερινής γενιάς στις επόμενες. Από το ασφαλιστικό σύστημα, που δεν θα τους δώσει συντάξεις, στα υπερβολικά χρέη που αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν, στην αλλαγή του κλίματος τις συνέπειες της οποίας αυτοί θα αντιμετωπίσουν. Οι μαθητές πηγαίνουν σε ανεπαρκή από κάθε άποψη σχολεία και πανεπιστήμια και γνωρίζουν ότι αν οι γονείς τους δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις πιθανώς δεν θα βρουν δουλειά ανεξαρτήτως του πόσο έξυπνοι ή καταρτισμένοι είναι. Το 16% των νέων 15-29 χρονών ήταν άνεργοι το 2008 ενώ το ποσοστό είναι 5% για τους παλιότερους. Ακόμα και αν βρουν δουλειά, είναι πιθανό να εργάζονται με χειρότερες προϋποθέσεις από τις παλιότερες γενιές (και στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο).

Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε το λόγο! Να τους δώσουμε την δυνατότητα να καθορίσουν τις εξελίξεις για τα θέματα που τους αφορούν, να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το σύστημα, έτσι ώστε να παίρνει υπόψη του τις απόψεις, τις αγωνίες και τα συμφέροντα των νέων ανθρώπων, που σήμερα διαδηλώνουν με απόγνωση. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να αποφασίζουμε για τους μαθητές χωρίς αυτούς γιατί απλά δεν το ανέχονται πλέον.

Είναι όμως ώριμο πια το αίτημα και για δικαίωμα ψήφου από τα 16 σε όλες τις εκλογές (αυτοδιοικητικές, εθνικές, ευρωεκλογές). Αντίστοιχες ρυθμίσεις συζητιούνται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με στόχο την καλλιέργεια δημοκρατικής και συμμετοχικής συνείδησης, το δικαίωμα ψήφου στα 16 εφαρμόστηκε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Αυστρία, με την υποστήριξη σοσιαλδημοκρατών, συντηρητικών και Πράσινων.

Όσοι διστάζουν γιατί θεωρούν τους 16άρηδες ανώριμους, ας σκεφτούν ότι τα ίδια λέγονταν και για τους 18άρηδες πριν το 1982, που ίσχυαν τα 21. Οι σημερινοί 16άρηδες είναι πιο ώριμοι από τους τότε 18άρηδες, έχουν περισσότερες πληροφορίες και εμπειρίες. Οι νέοι μπορούν να εργάζονται και να πληρώνουν φόρο από τα 15, να πηγαίνουν εθελοντές στο στρατό από τα 17 και είναι απόλυτα δικαιολογημένο να μπορούν να επιλέξουν τις πολιτικές που θα διαμορφώσουν την κοινωνία που ζήσουν.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών απέδειξαν ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε να διαμορφώνουμε χωρίς αυτούς την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον μέσα στα οποία θα ζήσουν.

Αν δεν μπορούμε να τους καταλάβουμε, τουλάχιστον ας τους ακούσουμε.

H Εκτελεστική Γραμματεία
Πληροφορίες:
Μιχάλης Τρεμόπουλος, 6976 448442
Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882
Τάσος Κρομμύδας, 6945 940916

Δεν υπάρχουν σχόλια: