ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Ο σουρεαλισμός ως εργαλείο ...εθνικής πολιτικής

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2011 συνέπεσαν δύο γεγονότα φαινομενικά άσχετα:

- Καταδικάστηκε τελεσίδικα για απιστία ο περιφερειάρχης κ.Ψωμιάδης, καταδίκη που λογικά οδηγεί στην έκπτωσή του.

- Εγκρίθηκε στο ευρωκοινοβούλιο η Έκθεση Προόδου της FYROM με 506 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 44 αποχές. Αντίστροφη ήταν η ψήφος των Ελλήνων ευρωβουλευτών, όπου 2 ψήφισαν υπέρ (Τρεμόπουλος, Τσουκαλάς), 2 απείχαν (Κράτσα, Χουντής) και 16 καταψήφισαν.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: ΠΟΙΟΙ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;

Επικίνδυνη θηλιά στο λαιμό της χώρας θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι τη συνεχιζόμενη διατήρηση υψηλών στρατιωτικών δαπανών.

Πρόσθετους λόγους ανησυχίας δημιουργούν:

• Τα δημοσιεύματα για αγορά νέων οπλικών συστημάτων αξίας 14,5 δις, που ουσιαστικά αποτελούν εξαγωγή θέσεων εργασίας.

• Η εξαγγελία ότι, από τα εκατοντάδες στρατόπεδα που είχαν αρχικά εξαγγελθεί ότι θα κλείσουν, καταργούνται μόνο επτά Κέντρα Εκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς.

ΜΟΛΙΣ 12% ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ, ΘΑ ΑΡΚΟΥΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Παρουσιάστηκε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο, με οικοδεσπότη τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχ. Τρεμόπουλο, η φετινή έκθεση του διεθνούς φήμης Ινστιτούτου SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) για την εξέλιξη των εξοπλιστικών δαπανών τη χρονιά που πέρασε. Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά των Στρατιωτικών Δαπανών.

Τα στοιχεία της φετινής Έκθεσης δείχνουν για το 2010 συνολικό ύψος εξοπλισμών 1630 δις δολ. με ελαφρά αύξηση κατά 1.3% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναλυτική παρουσίαση έκανε Sam Perlo-Freeman, υπεύθυνος του προγράμματος του SIPRI για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ σύντομο σχολιασμό έκανε ο Derek Brett, επίτιμος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Αντιρρησιών Συνείδησης (EBCO).

OXI στην Ανέγερση Πυρηνικών Εργοστασίων στο Ακούγιου και στη Σινώπη (Τουρκία)

Πρόσφατα η Τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφαση ανέγερσης δυο πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή του Ακούγιου (Μυρσίνη) και στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, απόφαση εξαιρετικά επικίνδυνη για την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, λαμβανομένων υπόψη τόσο της σεισμικότητας της περιοχής όσο και των πλούσιων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της. Άλλωστε τρανή απόδειξη της επικινδυνότητας της χρήσης πυρηνικής ενέργειας αποτελεί το πρόσφατο ατύχημα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία.

ΚΑΝΕΝΑ ΝΕΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ, ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ

Κοινή συνέντευξη Τύπου Ελλήνων, Βουλγάρων και Τούρκων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη

Μ.Τρεμόπουλος: Να φωτιστούν οι πυρηνικές μπίζνες Καραμανλή-Γκρουέφσκι


Συνέντευξη τύπου για τη δημιουργία αντιπυρηνικού μετώπου στα Βαλκάνια, ώστε να απαλλαγούν από τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια και να μην προχωρήσουν τα σχέδια για τη δημιουργία νέων, έδωσαν σήμερα: ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, οι εκπρόσωποι του βουλγαρικού πράσινου κόμματος (Zelenite), Borislav Sandov και του τουρκικού πράσινου κόμματος (Yesiller), Alidost Numan.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν την κοινή πολιτική θέση και δράση των Πράσινων Κομμάτων στα Βαλκάνια ενάντια στην πυρηνική ενέργεια και υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Μετά την πρώτη ιδρυτική συνάντηση της Βαλκανικής Αντιπυρηνικής Συμμαχίας, στις 26 Μαρτίου 2011, στη Σόφια, με την υπογραφή κοινής διακήρυξης (Πράσινοι από Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία Ελλάδα, FYROM, Σερβία), οι Βαλκάνιοι Πράσινοι διοργανώνουν σειρά κοινών δράσεων, με την κορύφωσή τους στις 26 Απριλίου 2011 (επέτειος Τσερνομπίλ).

ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΑΠΩΝΙΚΑ, ΤΑ ΟΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΕΕ

Σοβαρή ανησυχία εκφράζει η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για τα ισχύοντα όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας στα εισαγόμενα από την Ιαπωνία τρόφιμα, όρια που στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επιεικέστερα ακόμη από τα ισχύοντα στην ίδια την Ιαπωνία.

Οι Πράσινοι έκαναν έκκληση για άμεση αυστηροποίηση των ανώτατων επιτρεπόμενων ορίων για τα εισαγόμενα προϊόντα. Σχετικά η Ρεμπέκα Χάρμς, συμ-πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πράσινων (Greens/EFA), δήλωσε:

«Αποτελεί σοβαρή αιτία ανησυχιών, ότι έχουν τεθεί τόσο υψηλά τα αποδεκτά όρια ραδιενεργού ακτινοβολίας, για εισαγωγές προϊόντων διατροφής από την Ιαπωνία.