ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:
Υπογράψτε για να σταματήσουν οι συμφωνίες TIIP και CETA!

Επίσκεψη του Μ. Τρεμόπουλου στην Κρήτη


Επίσκεψη στην Κρήτη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαρτίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Κ Ηρακλείου στους Βόρους το Σαββάτο 20 Μαρτίου με θέμα «Οι προοπτικές της γεωργίας στην Κρήτη. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στα πλαίσια της επίσκεψης ο κ. Τρεμόπουλος, μαζί με μέλη της τοπικής κίνησης, είχε συνάντηση το πρωί της Παρασκευής 19 Μαρτίου με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Θανάση Καρούντζο με τον οποίο συζήτησαν για τα τρέχοντα θέματα επικαιρότητας και αντάλλαξαν σκέψεις για την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού.

ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΥΔΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ

22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού

ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΥΔΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ


Για τους Οικολόγους Πράσινους η Παγκόσμια Ημέρα Νερού (22 Μαρτίου) δεν είναι η μόνη ημέρα δράσης και αγώνα για το νερό. Είναι όμως μια σημαντική ευκαιρία να στοχαστούμε, να αναδείξουμε προβλήματα, να προτείνουμε αναγκαίες πολιτικές όσον αφορά τη στρατηγική διαχείριση και τις πολιτικές του πολύτιμου αυτού πόρου της ανθρώπινης και κάθε άλλης μορφής ζωής.


Είναι σαφές ότι η χώρα μας, αν και διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας υδατικών πόρων μακράν απέχει από του να τους διαχειρίζεται βιώσιμα, δηλαδή με βάση τις αρχές της διαφύλαξης της ποιότητάς τους και της βιοποικιλότητας που στηρίζουν, της υγιεινής και της διαγενεακής δικαιοσύνης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην γενική απεργία

ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ...

Η αυταπάτη της προσωπικής ευημερίας και των ατομικών λύσεων καταρρέει μαζί με το μύθο της παθητικής κατανάλωσης. Παράλληλα συνειδητοποιούμε ότι η αγοραστική δύναμη δεν μπορεί να καλύψει συλλογικά αγαθά που δεν αποτιμώνται σε χρήμα αλλά αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής μας. Η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθήθηκε δεκαετίες σπατάλησε φυσικούς, ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν «εξ αδιαιρέτου» βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για ό,τι συμβαίνει σήμερα. Τώρα, είναι ο μέσος πολίτης που καλείται να σηκώσει τα βάρη από την κατάρρευση αυτής της αδιέξοδης οικονομίας που είχε από την αρχή ημερομηνία λήξης, η πρόκληση σήμερα είναι να μη μείνουμε απλώς στην άμυνα.

ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων, με αφορμή τις απεργίες για την οικονομική κρίση, έδωσαν Συνέντευξη Τύπου χτες στα γραφεία των Χανίων. H Περιφερειακή Γραμματεία Κρήτης δίνει σε δημοσιότητα το παρακάτω κείμενο σε μια προσπάθεια σύνοψης των μέχρι τώρα κειμένων και παρεμβάσεών μας για το θέμα.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας έχει τα αίτιά της όχι μόνο σε κερδοσκοπικά παιχνίδια αλλά και στα υπερκέρδη των τραπεζών, στην υπερκατανάλωση και την υπερχρέωση που πέρασε σε κάθε νοικοκυριό, στην απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο οικονομία και κοινωνία και στη διαφθορά.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι για όλη αυτή την κατάσταση έχουν βαρύτατες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που κυβερνάνε από τη μεταπολίτευση, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν κατάφερε να δείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη σε ένα δοκιμαζόμενο κράτος – μέλος της, ούτε έκανε το παραμικρό για τη μείωση των εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίδοτο στην κρίση είναι η στήριξη της τοπικής οικονομίας, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, του αγροτικού κόσμου και η προώθηση των Ήπιων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Το Σχέδιο «Καλλικράτης» της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης προωθείται χωρίς να υπάρξει ουσιαστική αποτίμηση και αξιολόγηση της προηγούμενης μεταρρύθμισης του «Καποδίστρια», χωρίς ακόμη να έχουν διευκρινιστεί σημαντικά ζητήματα, όπως τα γεωγραφικά όρια των νέων Δήμων και με πολλές ασάφειες όσον αφορά τις αρμοδιότητες, τους πόρους και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Υπάρχουν και άλλα ανοικτά ζητήματα όπως το σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας και η ασφυκτική παρουσία της κεντρικής διοίκησης. Το βέβαιο είναι ότι δημιουργείται ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση κυρίως με τα αιρετά Περιφερειακά συμβούλια και τις συνενώσεις των Δήμων

ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Ερώτηση για το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος. Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι το έργο έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αμφισβητούμενη ωφέλεια με υπερβολικό οικονομικό κόστος, ενώ δεν είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Νερά, καθώς προβλέπει μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων νερού σε διαφορετική υδρογεωλογική λεκάνη ενώ δεν έχουν γίνει ακόμα ούτε η καταγραφή των υδρογεωλογικών λεκανών ούτε διαχειριστικά σχέδια

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται να διοχετευθούν στο φράγμα μεγάλες ποσότητες νερών του Οροπεδίου Λασιθίου που σήμερα εμπλουτίζουν τους υδροφορείς περιμετρικά του ορεινού όγκου της Δίκτης. Από αυτούς τους υδροφορείς υδρεύεται και η πόλη του Ηρακλείου της οποίας το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης έχει απώλειες κατά πολύ μεγαλύτερες από την αναμενόμενη απόληψη νερού από το έργο.

«EΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞEΝΟΙ ΠΟΛIΤΕΣ ΕΝΩΜEΝΟΙ»

Εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών

Με μεγάλη συμμετοχή, διατύπωση ολοκληρωμένων θέσεων και γόνιμο διάλογο διεξήχθη η εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων για το μεταναστευτικό με αφορμή το νομοσχέδιο για την «πολιτική συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Ελλάδα», την Πέμπτη 4 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Εσπέρια στην Αθήνα. Ομιλητές ήταν οι Ελεονώρα Ζώτου, Δ. Χριστόπουλος, Κ. Παπαϊωάννου, Γκ. Καπλάνι, Λορέτα Μακόλι, Π. Λινάρδος-Ρυλμόν, Μελίττα Γκουρτσογιάννη, Γ. Παπαθεοδώρου, Σοράν Σεβέρ.

Tην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των ΟΠ, ο Νίκος Χρυσόγελος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και εκπρόσωπος Τύπου των ΟΠ και μέσω σύνδεσης με τις Βρυξέλλες ο Χρήστος Δουλκερίδης, υφυπουργός τοπικής κυβέρνησης Βρυξελλών από το κόμμα Ecolo Βελγίου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Ν. Μυλωνάς από τη Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Αλληλεγγύη για την Ελλάδα ζητούν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι

• Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να πληγούν οι οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές της χώρας
 

• Κοινή δήλωση των Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκα Χαλμς, συμ-προέδρων της Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του ECOFIN για την ελληνική δημοσιονομική κρίση, ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκα Χαλμς, συμ-πρόεδροι της ομάδας των Πράσινων/E.F.A. στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

«Θεωρούμε ευπρόσδεκτη τη διευκρίνιση των υπουργών Οικονομικών ότι η Ε.Ε. θα στήριζε την Ελλάδα αν προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη σημερινή δημοσιονομική κρίση. Πρόκειται για σημαντικό σήμα αλληλεγγύης, που όμως δε δίνει διέξοδο στην Ελλάδα. Η Ελλάδα ήταν από τους κύριους αποδέκτες ευρωπαϊκών πόρων, αλλά δε χρησιμοποίησε πάντα σωστά τα χρήματα αυτά. Τώρα η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει γρήγορα ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό της σύστημα, να κλιμακώσει τη μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροαποφυγής και να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών σημαντικής έκτασης, αλλά συμβατές με την κοινωνική συνοχή. Αντί για οδυνηρές μισθολογικές περικοπές, η Ελλάδα θα έπρεπε να περικόψει τον υπερδιογκωμένο στρατιωτικό της προϋπολογισμό, που είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε, ως ποσοστό του Α.Ε.Π.

Χωρίς στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας η Ελλάδα

Αν και οι απειλές αυξάνονται με βάση στοιχεία περιβαλλοντικών οργανώσεων

Ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο


Στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι τις ελληνικές πολιτικές για τη βιοποικιλότητα με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 

Το Μάιο του 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη Στρατηγική της για ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 (1), που έχει ανακηρυχθεί Έτος Βιοποικιλότητας από τον ΟΗΕ. Πρόσφατη Έκθεση Προόδου(2) συμπέρανε πως η ΕΕ απέχει πολύ από την επίτευξη του στόχου αυτού.